Hladu neutečie nikto z nás, avšak nečakaný a úporný hlad je pre postavu i zdravie nepríjemným spoločníkom. Navyše aj jeden takýto „záchvat“ dokáže pokaziť vašu veľkú snahu. Pre vidinu dobrého jedla potom vieme pokojne porušiť všetky predsavzatia a plány.
Hlad je skutočne nepríjemný spoločník. Ruší našu koncentráciu a uvádza človeka do skutočných múk. Nie je však vôbec potrebné, aby ste sa takto trápili. Hlad treba totiž zahnať, a to sa dá jediným spôsobom - naplnením žalúdka. Treba si však správne vyberať.
Plný pohár
Prvou radou, ktorú vám odborníci na výživu dajú, je siahnutie po nápoji. Mnohokrát svoj smäd interpretujeme zle, a myslíme si, že nás trápi hlad. Dostatok tekutín je však pre telo mimoriadne dôležitý, navyše pohárom vody, či čaju neporušíte pravidlá svojej (prípadnej) diéty, a dočasne oddialite potrebu najesť sa. Ak viete, že s prázdnym žalúdkom neodoláte pri ceste z práce stánku s koláčikmi, napite sa pred odchodom poriadne vody.
Odpočívajte
Vedci nedávno potvrdili súvislosť medzi nedostatkom spánku a odpočinku a obezitou. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí sú unavení, lebo si nedoprajú dostatok spánku (aspoň 7 hodín), jedia viac a ich telo má väčšiu tendenciu „si robiť zásoby“. Odpočinok je preto pre peknú postavu dôležitý.
Malé porcie sú lepšie
Prečo? Ak zjete viacero malých porcií, pomôžete tak svojmu tráveniu, pretože mu uľahčíte prácu. Ten kto je raz denne, väčšinou až večer, dopraví do žalúdka množstvo rozličného jedla, ktorému sa musí trávenie venovať naraz. Pri viacerých menších porciách denne jete prakticky každú chvíľu, takže veľký hlad šancu nemá, a s malým si isto viete rýchlo poradiť.
Jedzte pomaly a robte si prestávky. Jedenie nie je pretekanie, nesúperíte so stopkami, aby ste misu pred sebou čo najskôr vyprázdnili. Dajte si niekoľko prvých súst, a potom zopár minút počkajte. Keď hlad poľaví, tak ste najedená. Pre mnohých ľudí je problém určiť okamih, kedy treba prestať jesť. Chybou je prestať až vo chvíli, keď nie je čo jesť, alebo vo chvíli, keď vás už tlačí žalúdok a „nezvládzete“. Vtedy je už neskoro.
Dobre sa napchať
Napriek tomu sa nebojte najesť, strava ktorú si ale vyberáte, musí byť výživná. Mozog (a pažravosť) síce môžete oblafnúť hranolkami s tatárskou omáčkou, či hot-dogom, ale vaše telo z týchto jedál nemá ten správny profit. Rozumným výberom potravín dodáte svojmu telu potrebné živiny, minerály i vitamíny, a zabezpečíte si rovnomernú hladinu cukru v krvi, čím sa vyhnete práve obávaným návalom hladu.
Nezakazujte si, ale doprajte si po troške
Nezakazujte si jedlo, ani nevylučujte niektoré potraviny úplne, hlavne ak sú pre vás veľkým lákadlom. Keď ich dokážete vylúčiť zo svojho jedálnička „bezbolestne“ je to pre vás len lepšie, ak to nedokážete, skonzumujte po každej dávke nezdravej „potraviny“ trojnásobnú dávku zeleniny, napríklad v podobe čerstvého šalátu.
Rozumne pod zub
Čo rozumné si zahryznúť vo chvíľach krízy? Vynikajúcim riešením sú celozrné výrobky, alebo kapusta, či iná zelenina. Aj v práci môžete mať v chladničke pripravenú mrkvu, či jablko. Taktiež pomôže biely jogurt, a keď predsa len neviete odolať, tak napríklad kvalitná horká čokoláda.
Zdroj http://wanda.atlas.sk/